DESETA NEDJELJA KROZ GODINU

Danas;  (09./06./2024.) DESETA NEDJELJA KROZ GODINU
Svete Mise ove nedjelje biti će:
Trebinja u 10:00 sati (Pro Populo)
                                   (Za sve ++ iz ob. Andrije Prkačina)
Ravno u 11:00 sati (Za ++ Janju, Petra, Jelu i Maricu Matijić)

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 1. 06. Ponedjeljak
  Ravno u 18:00 sati (Za sve ++ iz ob. Ostojić i Krešić)
 2. 06. Utorak
  – (Jedna osoba na nakanu)
 3. 06. Srijeda
  – (Za + Ljiljanku Sulaver)
 4. 06. četvrtak; Sv. Antun /Ante/ Padovanski
  Češljari u 10:00 sati
  Brijeg u 12:00 sati
 5. 06. Petak
  Trebinja u 18:30 sati EUHARISTIJSKO KLANJANJE
  Trebinja u 19:00 sati (Za ++ Đuru, Ljubu Oberan i sve ++ iz ob.)
 6. 06. subota;
  OBLJETNICA POSVETE ŽUPNE CRKVE ROĐENJA BDM – RAVNO
  Ravno u 11:00 sati (Pro populo)
  (Vide Blažević na nakanu)
  (Kristina Šimunović na nakanu)

Slijedeća nedjelja; (16./06./2024.) JEDANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise ove nedjelje biti će:
Trebinja u 10:00 sati (Pro Populo)
                                   (Za ++ Ivana i Katu Obradović)
Ravno u 11:00 sati (Za ++ Niku, Juru i Stanu Brajić)

ŽUPNI OGLASI

- U četvrtak, 13. 06.; slavimo spomendan  Sv. Antuna (Sv. Antu) Padovanskog. Svete Mise su po rasporedu u kapelicama koje su blagoslovljene njemu u Čast.

- Češljari u 10:00 sati;

- Brijeg, u 12:00 sati;

Znam da nije lako svakomu udovoljiti za termine Sv. Misa jer imamo 35 crkvi a i dvije su župe, stoga vas molim za razumjevanje. Trudim se koliko mogu biti pravedan po tom pitanju, a u nedostatku svećenika, potrebno je ipak držati se reda pa svake godine se termini mjenjaju ukoliko ima crkvica sa dva ista sveca u obje župe.

Časteći Sveca svega svijeta, zaštitnika naših kapela molimo njegov zagovor kod Boga u svim našim potrebama.

Spomeni se, sveti Ante, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučujem se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi ako je za dobro moje duše – milost … za koju te molim. Pomozi mi svojim zagovorom u ovoj mojoj potrebi i nevolji! Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen

-U subotu, 15. 06. 2024. slavimo 446 godinu od posvete župne crkve Rođenja BDM u Ravnom. Pomalo su stavljene u zaborav ove povijesne činjenice koje su potkrijepljene i dokumentima.

Uistinu, slavlje posvete crkve jest blagdan bogate biblijsko-liturgijske tradicije i vrlo je prikladan za izgrađivanje crkvene svijesti vjernika. Kršćani su udovi jednog Kristovog Tijela, a ta svijest o međusobnoj životnoj povezanosti osobito je važna kada se radi o blagdanu posvete jedne župne crkve koja ima svoju stoljetnu prošlost.

Ovdje navodim neke djelove iz članka don Milenka Krešića:

(Tako je još o ožujku 1793. biskup Nikola Ferić, ne napunivši ni godinu dana biskupstva, odredio da se u crkvi u Ravnom koja je posvećena 15. lipnja 1578. stalno (in perpetuum/ zauvijek) na ove dane slavi svečana sveta misa te svim vjernicima koji budu na ove dane prisustvovali svetim misama dodjeljuje djelomični oprost.

Na njegovu molbu papa Pio VII. (1800.-1823.) proglasio je 1805. na novih sedam godina svakodnevno privilegirane glavne oltare u crkvi u Ravnom da, kad bilo koji svećenik na njima slavi misu za pokojne, duša pokojnika dobiva potpuni oprost, ipak samo ako se u vidu ove povlastice ništa drugo ne uzima osim uobič jene milostinje za Misne žrtve.

Kako u drugim župama nije bilo crkava papa je ovlastio biskupa da može blagosloviti križeve za pojedine župe u kojima se zbog nedostatka crkava slavi misa po kućama ili pod vedrim nebom proglašujući da svi oni koji budu slavili misu pred ovim križevima postavljenim iznad prenosnih oltara dobivaju za pokojne isti oprost i pod istim uvjetima kao i u gore spomeniti.)

- Izvor: Milenko Krešić; Trebinjsko-mrkanska biskupija u vrijeme posljednjeg dijecezanskog biskupa Nikole Ferića (1792. - 1819.) str. 123.

- Instruzione della Sac.Congreg.del Concilio, ADB, Sig. 5, TMB, f. 17v.

- Kameni pisani trag (posvetna ploča) ugrađena u zidine župne crkve Rođenja BDM Ravno.

Go back