NEDJELJA PEDESETNICE

 

ŽUPNI OGLASI

NEDJELJA PEDESETNICE (23./05./2021.)

 

Danas (23./05./2021.) SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Ljubu (ž) i Ivana Lučića)

 

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

  1. 05. utorak

Trebinja u 19:00 sati  (Za + Mato Škurla)

Svibanjska pobožnost BDM; molitva svete krunice u 18:30 sati

 

  1. 05. srijeda

Ravno u 19:00 sati  (Helena Brajković na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

  1. 05. petak

Starački Dom u 10:30 sati           

Trebinja u 19:00 sati  (Za ++ Danijela i Jelenu Vasilj)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

  1. 05. subota

Orahov Do u 18:00 sati 

(Za sve stradale Hrvate u Drugom svj. ratu i poraću te Domovinskom ratu.)

 

Ravno u 19:00 sati  (Za ++ Slavka, Lucu, Ljubu i Ružu Matijić)

Svibanjska pobožnost BDM; molitva svete krunice u 18:30 sati

 

Slijedeća nedjelja (30./05./2021.) PRESVETO TROJSTVO

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Marka i Anđu Kriste)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

 

- Mjesec svibanj posvećen je molitvi krunice. Mnogi su ovu pobožnost prakticirali kao djeca i odrasli i bila je to obveza koja se nije smijela preskakati. Obitelj se po zalsku sunca okupljala oko ognjišta i molitva Gospine krunice odzvanjala je u mnogim katoličkim obiteljima u Hrvatskoj i BiH. Molitva krunice je uistinu moćno oružje u borbi protiv sotone. Ona nas štiti od zlih duhova koji nas neprestano žele odvojiti od Gospe koja ima svojim životom satire glavu kao zmiji. Dobro bi bilo kad bi u našim obiteljima barem kroz ovaj Marijin mjesec oživjela zajednička molitva Gospine krunice. U našim župama također ćemo imati zajedničku molitvu Gospine krunice i litanija, pola sata prije sv. Mise uključivo i nedjeljom, a nadasve preporučam dolazak na Euharistijsko klanjanje.

- Proba velikog zbora u subotu 29. 05. 2021. u 19:30 sati!

 

-Na svetkovinu Tijelova sve od 14. stoljeća održavaju se diljem kršćanskog svijeta svete mise i euharistijske procesije.

U procesiji se nosi Presveti Sakrament da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedi vjera u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha, te da se zazove Božji blagoslov kako bi nas Bog obdario svakim dobrom i očuvao od svakoga zla.

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja.

Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu zamolbu mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj je biskupiji uveo blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.

Drugi važan događaj povezan je uz euharistijsko čudo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji, gdje je jedan svećenik lomeći posvećenu hostiju zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon toga je papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama

Sve kojima je to moguće i koji žele u našim župama, srdačno pozivamo da se priključe svetoj Misi i procesiji.

Go back