OVO JE DAN ŠTO GA UČINI GOSPODIN!

Na Trebinji smo ovih dana imali priliku ne samo duhovno, kroz trodnevnicu, već i kroz kulturna obilježavanja dočekati patron župe, to jest Uznesenje Blažene Djevice Marije i Svetog Roka.

Mise trodnevnice održane su u petak, subotu ( sa euharistijskim klanjanjem) i nedjelju. Predvodio ih je župnik Don Ivan Bijakšić.

Na sam patron župe Misu je predslavio Don Marin Krešić (župnik župe Svih Svetih, Aladinići)

Propovijedao je o osam laži koje majka izrekne za svojega života, ne misleći na prijevaru, već na ljubav.

Majka će lagati svojemu djetetu da joj ništa ne treba, i uvijek će reći da je uredu, da ne opterećuje svoje dijete, već za njega uzima teški bremen života i nikada ga ne spušta djetetu na leđa. Don Marina smo ispratili i zahvalili mu velikim aplauzom.

Na dan posvete župne crkve na Trebinji i Svetog Roka nismo bili u mogućnosti imati procesiju, Sveta Misa bila je slavljena u župnoj crkvi.

Misu je predslavio biskup Petar Palić u koncelebraciji sa drugim svećenicima iz naših biskupija. Biskup je propovijedao o Isusovoj prispodobi u kojoj jedan kralj razdvoji ljude, pravedne sebi s ljeva a zle s desna, te je one s ljeva pohvalio jer su pomagali onima u potrebi, te su preko njih i njemu pomogli, a one zle ukorio jer nisu pomagali potrebitima, te poručije da se i mi trudimo pomagati bližnjima, i da u njima tražimo prisutnost Isusa Krista. Biskup  također ističe kako mi možemo imati svoje planove, ali da je sam Bog upravitelj našega života, i govori kako je ljepa ona narodna izreka "akobogda", jer time stavljamo u Božje ruke ono što nam je bitno. Bog dakle može izmjeniti taj naš plan, baš kao što nismo imali procesiju, ali to je možda baš volja Božja i tako se dogodilo jer je on za nas isplanirao najbolje.

Ove je godine je s Božjom pomoći na jedan lijep i svečan način obilježen patron župe Trebinja,  duhovno smo se okrijepili i obogatili kulturu svojega kraja za još jednu manifestaciju u našem malom ali ponosnom kraju.

Ante Batina, sjemeništarac

Go back