PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Danas (11./07./2021.) PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za + Antu Batina)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Nedjeljka Burića i Ljiljanu Šmanjak)

 

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

  1. 07. ponedjeljak

Trebinja u 19:00 sati (Za + Jozu Hercega)

 

  1. 07. utorak

Ravno u 19:00 sati (Za + Ivana Lonac)

 

  1. 07. srijeda

Trebinja u 19:00 sati (Za + Maru Džamariju)

 

  1. 07. četvrtak

Ravno u 19:00 sati (Anica Vuletić za sve svoje ++ iz ob.)

 

  1. 07. petak

Ravno u 19:00 sati  (Za ++ Stanu Matijić te ++ Vidu, Juru, i Alberta)

 

  1. 07. subota

DUBLJANI u 18:00 sati  GOSPA KARMELSKA

 

Slijedeća nedjelja (18./07./2021.) ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za + Petra (Peru) Batina)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Vidu, Niku, i Stanu Bukvić)

 

-Crkva 16. 7. 2021. slavi blagdan Gospe od brda Karmela, u župi Ravno to se tradicijski prebaciva na bližu subotu. Stoga, ove godine u subotu, 17. 7. 2021. S početkom u 18:00 sati slaviti ćemo sv. Misu u crkvici posvećenoj Gospi Karmelskoj – Dubljani.

 

To lijepo brdo u Palestini uz obalu Sredozemnoga mora bijaše mjesto odakle je prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu. U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu Majke Božje, što ju je Gospa pružila nosiocima karmelskoga škapulara. Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstratenzi, karmelićani. Simbolički škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova.

Najpoznatiji je od tih škapulara karmelski koji nose kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda. Taj je red za vrijeme križarskih vojna g. 1155. osnovao križar Bertold iz Kalabrije.

Zanimljiva je činjenica kako jednostavan puk voli pobožnost prema Karmelskoj Gospi i kako rado nosi njezin škapular. U prošlosti je to bilo daleko jače izraženo nego danas. Tako znamo da je koncem XVII. stoljeća na svijetu bilo više od tisuću karmelskih bratovština. U njima su se nalazili i mnogi svjetovni i crkveni odličnici. Sve su te bratovštine, skupa s karmelskim redom, u znak zahvalnosti za zaštitu Presvete Djevice slavile s najvećom svečanošću današnji blagdan. Tko je primio karmelski škapular, neka ga pobožno nosi kao znak da je na osobit način posvećen Majci Božjoj. Noseći ga, neka moli i radi za svoje vječno spasenje, ali neka to isto čini i za spasenje svih ljudi! Majci Mariji – Spasiteljevoj i našoj Majci – ne može učiniti draže djelo.

Molitva: Pomogao nas molimo, Gospodine, časni zagovor slavne Djevice Marije, da, zaštićeni njezinim okriljem, prispijemo brdu – Kristu, koji s Tobom živi i kraljuje u sve vijeke vijekova. Amen!

Go back