SEDMA VAZMENA NEDJELJA

 

SEDMA VAZMENA NEDJELJA (16./05./2021.)

ŽUPNI OGLASI

 

Danas (16./05./2021.) SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Danijela i Jelenu Vasilj)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

Trnčina u 12:00 sati (Na čast sv. Jure)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

  1. 05. srijeda

Ravno u 19:00 sati  (Kata Franjić na nakanu)

Svibanjska pobožnost BDM; molitva svete krunice u 18:30 sati

 

  1. 05. četvrtak

Trebinja u 19:00 sati  (Antica Vukić na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

  1. 05. petak

Ravno u 19:00 sati  (Kata Franjić na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

  1. 05. subota

Trebinja u 19:00 sati  (Vlatko Pjević na nakanu)

Svečana I. Večernja - molitva časoslova; Duhovsko bdjenje: 18:30 sati

 

Slijedeća nedjelja (23./05./2021.) PEDESETNICA - DUHOVI

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Ljubu (ž) i Ivana Lučića)

 

- Mjesec svibanj posvećen je molitvi krunice. Mnogi su ovu pobožnost prakticirali kao djeca i odrasli i bila je to obveza koja se nije smijela preskakati. Obitelj se po zalsku sunca okupljala oko ognjišta i molitva Gospine krunice odzvanjala je u mnogim katoličkim obiteljima u Hrvatskoj i BiH. Molitva krunice je uistinu moćno oružje u borbi protiv sotone. Ona nas štiti od zlih duhova koji nas neprestano žele odvojiti od Gospe koja ima svojim životom satire glavu kao zmiji. Dobro bi bilo kad bi u našim obiteljima barem kroz ovaj Marijin mjesec oživjela zajednička molitva Gospine krunice. U našim župama također ćemo imati zajedničku molitvu Gospine krunice i litanija, pola sata prije sv. Mise uključivo i nedjeljom, a nadasve preporučam dolazak na Euharistijsko klanjanje.

 

- Primjereno Gospodinovoj zapovijedi o trajnoj budnosti, molitvi i pripravnosti na njegov dolazak (Lk 21, 36), zajednica se od najranijih vremena redovito okupljala svakog jutra i večeri na čitanje Pisma, pjevanje psalama i molitvu. Otuda su nastale Jutarnja i Večernja molitva, stožerne točke časoslova koje se još i danas redovito mole. K tome je pridošlo večernje okupljanje na molitvu uoči velikih blagdana, a slično i u vazmenom bdijenju 

Svećenici, redovnici i đakoni obvezni su dnevno moliti liturgiju časova, božanski časoslov ili brevijar. Sastoji se od skupine molitava za svaki dan, u različitim trenucima, od jutra do noći. To je molitvena rutina koja nije rezervirana za Bogu posvećene osobe, nego se preporučuje i laicima u Crkvi.

Dokumenti II. Vatikanskog sabora promiču molitvu časoslova i među laicima.

„Pastiri duša neka nastoje moliti glavne molitve, osobito Večernju, u zajednici, u crkvi, nedjeljom i većim blagdanima. Neka laici budu ohrabreni da mole Božanski časoslov, bilo sa svećenikom, bilo s drugim vjernicima, ili sami.” (Sacrosanctum Concilium, 100)

U Velikom tjednu imali smo prilike sudjelovati na jutarnjim i večernjim službama časoslova , kako su preporučivali liturgijski propisi, stoga ćemo uoči velikih svetkovina i blagdana nastaviti, te nastojati imati i molitvu časoslova u našim župama. Vjernici laici moraju biti svjesni važnosti apostolskog zalaganja u svojoj župnoj zajednici«, a za njihovo je djelovanje potrebna i njihova je duhovna hrana molitva, pa i molitva Časoslova.

Go back