SVETA OBITELJ, ISUSA MARIJE I JOSIPA

Danas;  (31./12./2023.) SVETA OBITELJ, ISUSA, MARIJE I JOSIPA
Svete Mise ove nedjelje biti će:
Trebinja u 10:00 sati (Pro Populo /Misa zahvalnica/)
Ravno u 11:00 sati (Nikola Skaramuca na nakanu)

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 1. 01. ponedjeljak; MARIJA BOGORODICA - Nova Godina
  Trebinja u 10:00 sati (Za + Zvonimira Prkačina)
  Ravno u 11:00 sati (Ob. Bukvić na nakanu)
 2. 01. Utorak
  Dobri Do u 11:00 sati
 3. 01. Srijeda
  Pećina u 09:00 sati
 4. 01. Četvrtak
  Prhinje / DO u 09:00 sati
  Kotezi (Misa te Blagoslov se prenosi u nedjelju; 14. 01. 2024. u 13 sati)
 5. 01. Petak
  Kijev Do / Belenići u 09:00 sati
 6. 01. subota; BOGOJAVLJENJE (Tri Kralja)
  Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Ivana i Stoju Jarak)
  Ravno u 12:00 sati (Za ++ Vlahu i Dragu Burić)

Slijedeća nedjelja; (07./01./2024.) KRŠTENJE GOSPODINOVO

Svete Mise ove nedjelje biti će:
Velja Međa u 08:30 sati (Pro populo)
Trebinja u 10:00 sati (Za + Nikšu Vuletića)
Ravno u 11:00 sati (Za + Spasa Čokljata)

ŽUPNI OGLASI

- I ove godine radosno smo dočekali rođenje Božjeg Sina - Božić.

Sve je proteklo u raspijevanom i svečanom ozračju. Osobito sv. Mise Polnoćke koje su bile veoma dobro pohođene u obje župe, velika HVALA svima na razumijevanju.

Ovom prigodom na poseban način želim zahvaliti našim pjevačima kao i ministrantima koji su učinili veliku žrtvu, te sudjelovali na svim svečanostima kako bi se dala slava novorođenom Kralju, a naš duh vinuo poput miomirisnog kada do Prijestolja Božjeg.

Svim župljanima, napose našim bolesnima i starijim osobama u novoj 2024. godini želim obilje mira, zdravlja i Božjeg blagoslova!

- Prema Katoličkom obredu na Bogojavljenje ili Sveta Tri Kralja, obavlja se obred blagoslova vode, soli te tamjana,  u vjernika pučki nazvano Vodokršće.

Raspored sv. Misa na Bogojavljanje imate u ovom župnom listu kao i na stranici.

Na taj dan može se blagosloviti i zlato.

Toga dana svaka obitelj ponese blagoslovljenu vodu i sol kojom domaćin poškropiti stan ili kuću, gospodarske zgrade, na selu polje, voćnjake, vinograde i blago. Ostatak blagoslovljene vode i soli čuvao bi se u slučaju neke nevolje ili smrti.

Čuvanjem svete vode i soli vjernici se stavljanju pod Božju zaštitu i obvezuju da će njegovati kršćanska načela.

-Danas, u  nedjelju nakon Božića Crkva slavi blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa. riječ je o relativno novijem blagdanu, koji je 1893. god. ustanovio papa Lav XIII., dok ga je na cijelu Crkvu proširio papa Benedikt XV. 1921. god. i tada odredio da se slavi u nedjelju u osmini Bogojavljenja. Pobožnost prema svetoj Obitelji pokrenuo je kanadski biskup François de Laval u 17. st., s ciljem da se istakne svetost i posebnost Obitelji Isusa, Marije i Josipa, kao i da se potakne sve kršćanske obitelji na nasljedovanje svete Obitelji. S liturgijskom reformom 1969. god. dan slavljenja Svete Obitelji prebačen je u božićnu osminu i tvori skladnu cjelinu s otajstvom Božića.

Crkva slaveći blagdan svete obitelji s dubokim poštovanjem promatra sveti život u skrovitosti Isusa, Marije i Josipa. Pristajanje vjerom na Božji plan spasenja kršćanska zajednica postaje jedna Božja obitelj i svećenički narod osposobljen da svoj život prikaže Bogu kao žrtvu ugodnu iz ljubavi. Svaka je obitelj pozvana da u suživotu održava sliku svete Obitelji iz Nazareta.

MOLITVA SV. IVANA PAVLA II. ZA OBITELJ

Bože od kojega dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče koji si Ljubav i Život, neka svaka obitelj na zemlji posredstvom tvoga Sina Isusa Krista, “rođena od žene” i posredstvom Duha Svetoga, izvora Božje ljubavi postane istinsko svetište života i ljubavi za nove naraštaje koji se uvijek obnavljaju. Neka tvoja milost vodi misli i djela supruga prema dobru njihovih obitelji i svih obitelji svijeta. Neka mladi naraštaji nađu u obiteljima oslonac za razvoj svoje osobnosti i rast u ljubavi i istini. Neka se ljubav ojačana milošću sakramenta braka pokaže jačom od svake slabosti i krize kroz koje, ponekad prolaze naše obitelji. Bože molimo te po zagovoru Svete Obitelji iz Nazareta, da Crkva u svim narodima na zemlji može plodno vršiti svoje poslanje u obiteljima i po obiteljima. Ti si Život, Istina i Ljubav u zajedništvu sa Sinom i Duhom Svetim. Amen.

Go back