TRIDESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

Danas (31./10./2021.) TRIDESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU
Svete Mise ove nedjelje u našim župama biti će:
Orahov Do u 08:30 (Pro Populo)
Trebinja u 10:00 sati (Jedna osoba na nakanu)
Ravno u 11:00 sati (Za ++ Matu Papca i Boju Klišanin)

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 1. 11. ponedjeljak SVI SVETI
  Trebinja u 10:00 sati
  Ravno  u 11:00 sati
  Kotezi  u 12:00 sati
 2. 11. utorak DUŠNI DAN
  Trebinja u 10:00 sati (Župna crkva: za sve vjerne mrtve)
  Ravno  u 11:00 sati (Groblje sv. Josip)
 3. 11. Srijeda
  Ravno u 18:00 sati (Za sve ++ iz ob. Lučić)
 4. 11. Četvrtak
  Trebinja u 18:00 sati (Za sve ++ iz ob. Mate Skaramuce)
 5. 11. Petak
  Ravno u 17:15 sati EUHARISTIJSKO KLANJANJE
  Ravno u 18:00 sati (Za + Jelenu Žarak)
 6. 11. Subota
  Zatmorje u 10:00 sati
  Trebinja u 12:00 sati (Za poginule branitelje: Marija Jadreška i Peru Šanje)

Slijedeća nedjelja (07./11./2021.) TRIDESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise ove nedjelje biti će:
Velja Međa u 08:30
Trebinja u 10:00 sati (Pro Populo)
Ravno u 11:00 sati (Za ++ Nikolu, Vidu, Ivanu, Ružu Bukvić i Anku Marićević)

-U subotu, 30. 10. 2021. u 18 sati, na poziv župnika don Marina Krešića, naš župni zbor Ravna i Trebinje  animirao je crkveno pjevanje a naši ministranti liturgijsko posluživanje  na drugi dan trodnevnice patrona župe Svih Svetih Aladinići.

Sveto Misno slavlje predslavio je don Jakov Kajinić, duhovnik nadbiskupijskog sjemeništa u Travniku.

U svojoj homiliji, don Jakov je naglasio potrebu obraćenja i računanje na strpljivost koja je prijeko potrebna. Primjer svetaca nas hrabri, potiče i upozorava. Osobito je spomenuo sv. Moniku koja je kao majka prolijevala svoje suze, postila, sklapala ruke na molitvu i tako punih 40 godina, da bi izmolila milost obraćenja svoga sina, sv. Augustina, kojega danas častimo kao Naučitelja Crkve.

Njegova poznata rečenica je:

Ljubi i čini što hoćeš!

Dao Gospodin da i mi ljubimo jedni druge, te potičemo upravo na takvo ustrajno nasljedovanje, u želji postizanja svetosti.

 

Potpuni oprost za pokojne

Objavom dekreta Apostolske pokorničarne utvrđena je mogućnost dobivanja potpunog oprosta za pokojne kroz čitav mjesec studeni. U dokumentu je navedeno kako su povod odluci bile razne molbe primljene od raznih svetih pastira Crkve koji su to tražili zbog trajanja pandemije.

Kako se navodi u dekretu, Apostolska pokorničarna potvrđuje i produžuje za cijeli mjesec studeni 2021. sve duhovne blagodati već dodijeljene 22. listopada 2020. godine.

Odredbe koje je odobrio papa Franjo:

* potpuni oprost za one koji pobožno posjete groblje i mole se za pokojne, čak i u mislima, običajno utvrđen za dane od 1. do 8. studenoga, za dobrobit vjernika, može biti prenesen na drugih osam dana u mjesecu studenom, koji mogu biti neovisni jedni o drugima, a vjernici ih slobodno biraju;

*potpuni oprost od 2. studenoga, utvrđen o Spomenu svih vjernih pokojnika, za sve koji pobožno posjete crkvu ili oratorij i mole Oče naš i Vjerovanje, može se prenijeti ne samo na nedjelju koja slijedi ili prethodi svetkovini Svih Svetih, već i na drugi dan mjeseca studenoga, po slobodnom izboru vjernika;

Također, starije osobe, bolesnici i svi oni koji zbog teških razloga ne mogu izaći iz kuće, na primjer zbog ograničenja donesenih od strane nadležnih tijela za vrijeme pandemije, kako bi se izbjegla veća okupljanja vjernika na svetim mjestima, mogu zadobiti potpuni oprost pod uvjetom da se, ujedinjujući se duhovno sa svim drugim vjernicima, potpuno odreknu grijeha i s nakanom da što prije ispune tri uobičajena uvjeta za postizanje oprosta (sakrament ispovijedi, pričest i molitva na nakane Svetog Oca), pred slikom Isusa ili Blažene Djevice Marije, mole molitve za pokojne, na primjer: Jutarnju i Večernju Časoslova za pokojne, krunicu Blažene Djevice Marije, krunicu Božanskom milosrđu, druge molitve za pokojne koje su vjernicima drage, ili da se posvete meditativnom čitanju jednog od evanđeoskih odlomaka koje pred nas stavlja liturgija za pokojne, ili da izvrše djelo milosrđa prikazujući Bogu boli i poteškoće vlastitoga života.

 • Na kraju, podsjećam i da u Godini sv. Josipa koja traje do 8. prosinca 2021. također možete dobiti potpuni oprost za sebe uz ispunjenje određenih uvjeta.

Go back