Uz nove odredbe Kriznog stožera

Nove odredbe

Poštovani župnici, braćo svećenici!

 

Dvije su rečenice koje se kroz izjave i poruke Ordinarijata i biskupa ordinarija u ovom kriznom vremenu provlače:

  1. da je sve privremeno i promjenljivo pa je stoga teško na dnevnoj razini pratiti sve pomake u razvoju situacije i opasnosti od korona-virusa, kamo li da se mogu donositi dugoročne odluke i predviđanja. Pa i sama Sveta Stolica u 5 dana morala je ažurirati neke svoje odredbe, i
  2. da Ordinarij i članovi Ordinarijata stoje na raspolaganju za bilo koje daljnje tumačenje u vezi s porukama.

U ovom javljanju želimo podsjetiti na dvije stvari:

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji Krizni je stožer jučer donio odluku o smanjivanju broja osoba koje mogu biti istodobno u istom zatvorenu prostoru: s dosadašnjih 10, broj je smanjen na 5. U Herceg-bosanskoj županiji to je odavna tako. Nismo primijetili je li došlo do takva smanjenja broja osoba u Zapadno-hercegovačkoj. No, za ovo javljanje to nije ni bitno. Uvijek smo bili na stajalištu da se trebaju striktno poštovati odredbe Kriznih stožera i s obzirom na broj i na odstojanje (tzv. socijalnu distancu) između osoba.

U razgovorima s odgovornima iz društvene zajednice i civilnoga sektora doznajemo kako se u nekim župama ne poštuje granica propisana broja. Kao vjernicima - a u ovom slučaju radi se o policajcima - vrlo im je teško intervenirati u crkvene prostore. Stoga su nas i pozvali da pozovemo sve vas, župnike i svećenike, da se poštuju odredbe Stožera. Oni  nisu nikada - niti to mogu ako se dopušta da i jedna osoba bude u bilo kojem prostoru - zabranjivali Crkvi da slavi sv. Mise s narodom. A u ovom trenutku te su odredbe jedini "lijek" protiv corona-virusa.

Kada se radi o vjernicima koji ostaju vani, broj nije strogo ograničen kao kad se radi o zatvorenom prostoru. Nego je uvijek živa preporuka da se što manje ljudi okuplja i, ako se već okupe, da se apsolutno poštuje tzv. socijalna distanca.

Stoga ovim želimo još jednom pozvati sve vas, braćo svećenici, da kao i do sada, u ovim izvanrednim okolnostima, u granicama odobrenih mogućnosti slavimo sv. Misu i ispunjavamo duhovno, sakramentno i karitativno poslanje Crkve. Vjernici dobro razumiju okolnosti. I iskustvo je mnogih svećenika da nisu trebali biti policajci na ulazu u crkve niti su bili potrebni neki posebni interventi. Samo jedna osoba na vratima, koja upozori da je crkva “ispunjena”, vjerniku je dovoljna da zauzme mjesto gdje ne će ugroziti ni svoju sigurnost ni svoga bližnjega, a niti povrijediti pozitivne odredbe koje civilna vlast  mora donositi i provoditi u zaštiti svega naroda.

Svima želimo blagoslovljen Sveti Veliki Tjedan!

Mostar, 4. travnja 2020.

Don Željko Majić, generalni vikar

Go back