Župnikovo pismo župljanima uoči Došašća

Uoči Došašća

TREBINJSKO MRKANSKA BISKUPIJA

ŽUPE RAVNO I TREBINJA

 

Ususret Došašću!


Dragi vjernici, župljani župa Ravno i Trebinja, braćo i sestre!


Srdačno vas pozdravljam uoči našeg Došašća koje započinje u nedjelju, 2. prosinca 2018. godine. Svako vrijeme u crkvenoj godini nosi svoju ljepotu i vrijednost samo za sebe. Ipak, pomalo smo svi „slabi“ baš na Došašće, koje prethodi kao priprava za Božićno vrijeme.

Baš kao što je to Korizma priprava za Uskrs, tako je i Došašće priprava za Božić. Složit ćete se sa mnom da bez kvalitetne priprave nema ni očekivanih rezultata na bilo kojem području našeg života. Tako je u školi, poslu, karijeri, obiteljskim odnosima, sportu… Tako je i u našem duhovnom životu. U Crkvi općenito, u biskupijama, u našim župama. Tako je i u naše dvije župe, u Ravnom i na Trebinji!

Stoga, u nastavku evo nekoliko planiranih - s našim župama povezanih i - ako Bog da, dobrih i lijepih prigoda i događanja koja nas očekuju u ovim našim župama tijekom ovogodišnjeg Došašća. Naravno, i sami možemo za sebe, za svoju obitelj, ili za čitavu našu župnu zajednicu predložiti, osmisliti te bar djelomično ili u potpunosti ostvariti kakvu drugu ili drugačiju pripravu za moj i naš Božić. Dakle:

1. Prva nedjelja došašća, Prva svijeća: Obično se pobrinemo da u svojoj obitelji, školi ili na poslu ukrasimo svoje okružje s četiri adventske svijeće u prikladnom adventskom vijencu koje će nas svakodnevno podsjećati na vrijeme koje se približava, paleći tjedan za tjednom po jednu svijeću više, sve do pred sam Božić. Ova prva svijeća je naročito važna jer nam govori da nismo okasnili, tu smo, na samom startu! I nismo sami. I mi ćemo u našim crkvama zapaliti svake nedjelje po jednu svijeću više na početku naših misnih slavlja. Uvijek će to učiniti netko drugi kako bismo bolje upamtili. U ovom prvom tjednu je i Sv. Nikola biskup (6. prosinca), zaštitnik naših kapelica u Kotezima i Rupnom Dolu, gdje ćemo, ako Bog da, slaviti i svete mise toga dana. U subotu (8. prosinca) je svetkovina Bezgrešnog začeća BDM (patron naše susjedne župe Hrasno).

2. U Drugom tjednu Došašća čeka nas nekoliko važnih dana. Prije svega je to blagoslov kapelice sv. Josipa Radnika u Staračkom domu u Ravnom, na sv. Luciju, 13. prosinca s početkom u 11 sati (Sveta misa s blagoslovom kapelice, Svečana akademija te prigodni domjenak za sve nazočne. Očekujemo našeg mjesnog biskupa Ratka Perića, kao i mnoge druge goste, zaslužne za gradnju i početak rada ove institucije. Prije dana blagoslova prethode tri dana duhovne priprave, svojevrsna trodnevnica u samom Domu (ponedjeljak za korisnike Doma, utorak za djelatnike Doma i djelatnike Doma zdravlja, srijeda za djelatnike općine i druge koji žele). Osim kratkog predavanja i prilike za razgovor koje počinje oko 10 sati, bit će prigoda za osobnu ispovijed te završavamo sa svetom misom.

3. Treća nedjelja Došašća (16. prosinca) je u našim biskupijama i župama uvijek i Nedjelja Caritasa. Ove godine obilježava se pod geslom: „Vjera, ako nema djela, mrtva je u sebi!“ (Jak 2,17). Kardinal Puljić nas u svom prigodnom pismu koje smo dobili, između ostaloga, poziva na solidarnost, brigu za osamljene, borbu s raznim ovisnostima, prevladavanje indiferentizma, podjelu dobara te zalaganje za pravednost i mir. Milostinja ove nedjelje ide u cijelosti za karitativne svrhe. Upravo sutradan treće nedjelje Došašća, u ponedjeljak 17. prosinca započinjemo Dane predbožićne osmine, svojevrsne zornice, koje ćemo slaviti ove godine u župnoj crkvi u Ravnom svaki radni dan do 24. prosinca s početkom u 7 sati – s izuzetkom baš ovog prvog dana u tjednu, ponedjeljka 17. prosinca, kad je predviđena dekanatska božićna ispovijed za sve župljane u ove naše dvije župe: na Trebinji u crkvi s početkom u 9 sati, u Ravnom u crkvi s početkom u 11 sati! U ovom tjednu ćemo također nastojati ispovjediti sve naše stare i nemoćne po župama Trebinja i Ravno u prijepodnevnim satima (utorak – petak) a vas, članove obitelji, susjede i njihove prijatelje ću zamoliti da ih sve pojedinačno prijavite u naš župni ured osobno ili telefonom već sada, kako bih napravio raspored te da ne bih nikoga zaboravio ili preskočio. Ova prijava bolesnika za ovaj moj prvi posjet bolesnicima mi je važna a vama neće biti velik posao pa vam svima unaprijed zahvaljujem na tome (br. mob. 063/061-262, don Bernard).

4. U četvrtu nedjelju Došašća (23. prosinac) eto Božića već na vratima. Mise Polnoćke u ponedjeljak navečer/u noći, točno u ponoć, ako Bog da, bit će, kao i dosada, u obadvije naše župne crkve (Trebinja i Ravno), kao i mise na sam dan Božića: Trebinja 10 sati, Ravno 11 sati.

Evo, draga braćo i sestre, s ovim završavam ovaj naš nacrt planiranih događanja za ovogodišnje Došašće u našim župama Trebinji i Ravnom. O poslijebožićnim događanjima u ovim našim župama bit ćemo također upoznati na vrijeme. Želim vam svima, uz gore spomenute prigode kao i druge nespomenute, plodnu pripravu za Božić tijekom ovog Došašća!

 

Konac mjeseca studenoga 2018. godine

 

Don Bernard Marijanović, župnik

 

Naše župne stranice na internetu: www.zuperavno-trebinja.com

 

 

Go back