ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

 

Župni oglasi

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA (09./05./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

Danas (09./05./2021.) ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Orahov Do u 8:30 sati (Jedna osoba na nakanu)

Trebinja u 10:00 sati (Jedna osoba na nakanu)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

 1. 05. srijeda

Trebinja u 19:00 sati  (Za zdravlje ob. Miloš)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

 1. 05. četvrtak UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO I GOSPA FATIMSKA

Trebinja / groblje Spasovo u 11:00 sati  (blagoslov polja)

Pobožnost BDM; molitva svete krunice i posveta BDM u 10:30 sati

 

Ravno u 19:00 sati  (Kristina Šimunović na nakanu)

Pobožnost BDM; molitva svete krunice i posveta BDM u 18:30 sati

 

 1. 05. petak

Ravno u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

 1. 05. subota

Ravno u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

Svibanjska pobožnost BDM; molitva svete krunice u 18:30 sati

 

Slijedeća nedjelja (16./05./2021.) SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Danijela i Jelenu Vasilj)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

Trnčina u 12:00 sati (Na čast sv. Jure)

 

- Mjesec svibanj posvećen je molitvi krunice. Mnogi su ovu pobožnost prakticirali kao djeca i odrasli i bila je to obveza koja se nije smijela preskakati. Obitelj se po zalsku sunca okupljala oko ognjišta i molitva Gospine krunice odzvanjala je u mnogim katoličkim obiteljima u Hrvatskoj i BiH. Molitva krunice je uistinu moćno oružje u borbi protiv sotone. Ona nas štiti od zlih duhova koji nas neprestano žele odvojiti od Gospe koja ima svojim životom satire glavu kao zmiji. Dobro bi bilo kad bi u našim obiteljima barem kroz ovaj Marijin mjesec oživjela zajednička molitva Gospine krunice. U našim župama također ćemo imati zajedničku molitvu Gospine krunice i litanija, pola sata prije sv. Mise uključivo i nedjeljom, a nadasve preporučam dolazak na Euharistijsko klanjanje.

 

- Danas, na drugu nedjelju svibnja, po ustaljenoj crkvenoj praksi, hodočašće Kraljici mira na Hrasno. Iz župe, iz okolnih župa, iz okolnih biskupija. Počelo je u svibnju 1977. godine kada je biskup Petar Čule službeno blagoslovio kip Kraljice mira na Gradini kod župne crkve u Hrasnu i otvorio svetište kao mjesto hodočašća Djevici Mariji i svečanih slavljenja božanskih otajstava, omogućujući narodu priliku za hodočašće i za ispunjenje zavjeta Blaženoj Gospi. Svečana sveta Misa je u 11:00 sati!

 

-Ukazanja u Fatimi autentičnim je 1930. godine priznao mjesni portugalski biskup. Godine 1931. portugalski biskupi posvećuju Portugal Bezgrešnom Srcu Marijinu. Godine 1942. papa Pio XII. posvetio je Bezgrešnom Srcu cijeli svijet. Papa Pavao VI. hodočasti u Fatimu na 50. obljetnicu ukazanja, 13. svibnja 1967., a papa Ivan Pavao II. je 1991. godine došao zahvaliti Fatimskoj Gospi za preživjeli atentat izvršen na njega 13. svibnja 1982. godine. Mi ćemo u našim župma učiniti isto, posvetit ćemo naše obitelji Bezgrešnom Srcu Marijinu. Ohrabrite i podržite svoju župu za sudjelovanje u crkvi na pobožnostima te budite povezani duhom u molitvi gdje god se nalazili.

Read more …

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA

 

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA (25./04./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

 

Danas (25./04./2021.) ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Jedna osoba na nakanu)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

28. 04. srijeda

Trebinja u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

 

29. 04. četvrtak

Ravno u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

 

30. 04. petak

Trebinja u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

Euharistijsko klanjanje u 18:15 sati

01. 05. subota (Sv. Josip, radnik)

Ravno u 19:00 sati  (Jedna osoba na nakanu)

 

Slijedeća nedjelja (02./05./2021.) PETA VAZMENA NEDJELJA

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Velja Međa u 8:30 sati (Za ++ Vlahu, Ivicu i Katu Lakić)

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ iz ob. Ive Bukvića)

 

- Četvrta vazmena nedjelja se još naziva i Nedjelja Dobrog Pastira, a svraća nam u pamet Krista kao Dobrog Pastira koji život svoj polaže za ovce svoje. On se ne ponaša kao najamnik koji u opasnostima bježi i prepušta ovce vukovima, nego poznaje svoje ovce i brine za njih, a isto tako one slijede njegov glas. Četvrta vazmena nedjelja se slavi i kao dan molitve za svećeničkih zvanja pa je ona u tom smislu poziv da se zauzetije molimo za one koje je Krist pozvao u svoju službu.

 

- Sv. Misa u Orahov Dolu biti će 9. svibnja 2021. u 8:30 sati (6 vazmena nedjelja)

 

- „Kad god idem u kapelu, dolazim pred Gospodina i kažem mu: ‘Gospodine, ovdje sam. Reci mi što želiš od mene.’ I onda kažem Bogu sve što mi je na srcu. Ispričam mu svoje boli i svoje radosti, a onda ga slušam. Ako pozorno slušate, Bog će također progovoriti vama. Kad ste s Gospodinom, ne možete samo govoriti, morate i slušati. Bog vam uvijek govori ako mu pristupite iskreno i jednostavno.“ (Sv. Katarina Labouré)

“Znajte da ćete više postići moleći petnaest minuta pred Presvetim Sakramentom nego svim ostalim duhovnim činima tijekom dana. Istina, naš Gospodin svugdje čuje naše molitve, ta obećao je: ‘Tražite i dat će vam se’, ali svojim je slugama objavio da će oni koji ga posjete u Oltarskom Sakramentu zadobiti veću mjeru milosti.“ (Sv. Alfonz Marija de Liguori)

Ove svetačke misli neka vam budu poticaj da dođete na Euharistijsko klanjanje

Read more …

NEDJELJA BOŽANSKOGA MILOSTĐA

 

TREBINJSKO - MRKANSKA BISKUPIJA

ŽUPNI URED ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE  - RAVNO

ŽUPNI URED UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE  - TREBINJA

 

Dragi župljani i vjernici!

Kao što ste mnogi upoznati, nakon Uskrsa u Uskrsnom tjednu došlo je do širenja COVID 19. Nekolicina župljana se zarazila i nalaze se u stabilnome stanju. Zbog kontakta sa zaraženima određena mi je mjera samoizolacije. Testiran sam u srijedu te petak, oba puta nisam bio pozitivan na COVID, dobro se osjećam i za sada nemam nikakve simptome, Bogu hvala!

No, zbog predostrožnosti i zdravstvene zaštite vjernika, u dogovoru sa Biskupskim Ordinarijatom, do (subota) 17. 4. 2021. se odgađaju svete Mise u župama rođenja BDM Ravno i uznesenja BDM Trebinja!

Ovo je važna obavijest pa vas stoga molim da javite svima: Sutra 11. 4. 2021. ipak će se slaviti sv. Misa samo na Trebinji u 08:00 sati. Sv. Misu predslaviti će don Ivo Šutalo, biskupski vikar za Trebinjsko – Mrkansku biskupiju.

Župni ured do daljnjega ne radi.

U slučaju sprovoda, molimo javite se na broj župnog ureda kako bismo dogovorili vrijeme sprovoda te pronašli svećenika koji će obaviti sprovod te slaviti sv. Misu.

Slijedeće nedjelje bi trebali po ustaljenom rasporedu slaviti sv. Mise:

Trebinja u 10:00 sati

Ravno u 11:00 sati

Pozivam sve župljane i ljude dobre volje da mole na nakanu prestanka ove pandemije, osobito za zdravlje oboljelih te zaštitu od svakoga zla. Te predlažem i pozivam na post i nemrs, za obje župe, na ove gore navedene nakane, u utorak 13. 04. 2021. na čast sv. Antuna ili sv. Anđela čuvara, te u petak 16. 04. 2021. na čast Presvetoga Srca Isusova.

Svima želim duhovno Uskrsnuće i molim za Vas, te se preporučam u vaše molitve!

Don Ivan Bijakšić, župnik

Read more …

RASPORED LITURGIJSKIH OBREDA U SVETOM TRODNEVLJU

  

Župa Rođenja BDM - Ravno

Župa Uznesenja BDM- Trebinja

 

 

Raspored

liturgijskih obreda

u Svetom Trodnevlju

 

 1. travnja 2021. - Veliki četvrtak

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi Euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom Misom počinje Vazmeno trodnevlje.

Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i Svetog reda.

Liturgijska boja je bijela.

Dok se pjeva  "Slava" svečano zazvone zvona, koja ne zvone do ponovnog pjevanja "Slava Bogu na visini" u vazmenom bdijenju. 

Na kraju mise nema blagoslova, nego se u tišini krene u procesiji s Presvetim do nekog pokrajnjeg oltara za pohranu Svetotajstva.

Nakon toga se ostane u molitvi pred tim oltarom, ponekad i cijelu noć, kao spomen na Isusovu molitvu  te noći u Maslinskom vrtu.

**************************

18:00 – (Ravno) Svečana sv. Euharistija ili Misa Večere Gospodnje

19:30 – (Trebinja) Svečana sv. Euharistija ili Misa Večere Gospodnje

 

21:00 – (Trebinja) Euharistijsko klanjanje u tišini

 

22:00 – (Trebinja) Smrtna borba Isusova u Maslinskom vrtu i molitva Spasitelju koji trpi u smrtnoj stisci; Krunica i litanije Presvetom Oltarskom Sakramentu

 

23:30 – (Trebinja) Meditacija te molitva krunice i zaziva Božanskom Milosrđu

 

24:00 -  (Trebinja) Molitva Povečerja iz Časoslova kojega predvode svećenici, kratki ispit savjesti i razmišljanje o proteklom danu te završetak obreda i odlazak na počinak.

Prigoda za osobnu ispovijed na Trebinji

od 21:00-22:00 sata.

 

 

 

 

 1. travnja 2021. - Veliki petak

 

Danas je Veliki petak, dan muke Gospodina našega Isusa Krista. To je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi Euharistijsku žrtvu.

 

Večeras slavimo samo liturgiju riječi. Bogoslužje je  večeras smireno, svečano i dostojanstveno. Zajedno s Velikim četvrtkom  i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća  i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci.

Na Veliki petak je obavezan post i nemrs za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs.

Obredi Svetog Petka imaju tri dijela:

 • Prvi dio je Služba riječi.
 • Drugi dio je klanjanje križu
 • Treći dio podjela Svete Pričesti.

Danas se pričest vjernicima dijeli samo za vrijeme obreda, dok je bolesnicima koji ne mogu sudjelovati kod te službe može nositi u bilo koji sat dana.

Nakon što pričest završi, svećenik ponovno u pratnji ministranata koji nose svijeće pohrani Svetotajstvo.

Nakon kratke šutnje izrekne molitvu za otpust naroda šireći nad njim ruke.

U zgodno vrijeme oltar se ogoli. Koji su prisustvovali svečanoj popodnevnoj službi ne moraju moliti Večernju.

 

*************************

- Služba  Muke Gospodnje:

Trebinja 18:00 sati

Ravno 19:30 sati

 

 • Navještaj Muke Gospodnje
 • Klanjanje Križu
 • Pričest

 

21:00 – (Ravno) Meditacija, te molitva krunice i zaziva Božanskom Milosrđu

 

22:00 – (Ravno) Smrtna borba Isusova u Maslinskom vrtu i molitva Spasitelju koji trpi u smrtnoj stisci.

 

23:00 – Pjevanje Gospina plača (Ravno i Trebinja)

 

00:00 – (Ravno i Trebinja) Molitva povečerja iz časoslova kojega predvode svećenici i vjernici, kratki ispit savjesti i razmišljanje o proteklom danu

 

00:00 - Slijedi cijelonoćno bdijenje vjernika u obje župe po pola sata ili više.

 

***********************************

Za noćno bdijenje možete se upisati na list koja je izložen na oglasnoj ploči ispred župne crkve kako bi cijelo vrijeme uz Kristov grob bilo ispunjeno našom prisutnošću. Kroz to vrijeme svećenik je na raspolaganju za sv. ispovijed od 21:00 do 22:00 sata u Ravnom.

 

3. travnja 2021. - Velika subota


07:00
– (Ravno) Služba čitanja te Jutarnja molitva iz Časoslova koju predmole svećenici moleći s vjernicima

06:00 – (Trebinja) Služba čitanja te Jutarnja molitva iz Časoslova koju predmole svećenici moleći s vjernicima

11:00 – (Ravno) Srednji čas, molitva iz Časoslova koju predmole svećenici moleći s vjernicima

12:00 – (Trebinja) Srednji čas, molitva iz Časoslova koju predmole svećenici moleći s vjernicima

 

*********************

Ova Vazmena noć Kristove vjerne oslobađa od grijeha, vraća milosti i pridružuje svetima.

Slaveći Kristovo uskrsnuće kršćani ne spominju samo jedan čudesni   događaj, jer uskrsnuće Kristovo početak je obnovljenog čovječanstva. To je događaj koji traje u vremenu i prostoru.

Krštenjem i euharistijom vjernici dobivaju udio u događaju Kristova uskrsnuća i uključuju se u Crkvu kao uskrsni narod.

Prva je Crkva uskrsnu noć provodila u pjesmi i molitvi Kristu raspetom i uskrslom, pridružujući katekumene tj. one koji su se pripremali za sakrament Krštenja, Potvrde i Euharistije.

Kad je ponestalo odraslih kandidata za krštenje, u liturgiju uskrsne noći uveden je blagoslov novog ognja, hvalospjev uskrsnoj svijeći, koja simbolizira Krista, i blagoslov vode kojom se škrope krštenici pri obnavljanju svojih krsnih obećanja.

VAZMENO BDIJENJE (Obredi Velike subote)

Trebinja u 18:30 sati

Ravno u 20:00 sati

 

Vazmeno bdijenje sastoji se od:

· Službe svjetla

· Vazmenim hvalospjevom;

· Službe riječi sa sedam starozavjetnih  i dva novozavjetna čitanja koja iznose ključne događaje povijesti spasenja;

· Krsne službe, blagoslovom vode, krštenjem odraslih ili obnovom krsnih obećanja;

· Euharistijske službe

 

Raspored sv. Misa na Uskrs 4. 4. 2021.

 

Trebinja: 

11:00 sati - Svečana Misa za narod

 

Ravno:

12:30 sati - Svečana Misa za narod

 

Read more …

PETA KORIZMENA NEDJELJA

PETA KORIZMENA NEDJELJA (21./03./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

 

Danas (21./03./2021.) PETA KORIZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Za +Marka Pijevića i ost. ++ iz ob.)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

 1. 03. srijeda – Ravno u 11:00 sati ( ISPOVIJED )

                              Trebinja u 11:00 sati ( ISPOVIJED )

 

 1. 03. četvrtak – Trebinja u 18:00 sati (Za + Zvonimira Prkačina)

                                 Ravno u 19:00 sati (Jedna osoba na nakanu)

 

 1. 03. petak – Trebinja u 19:00 sati (Za ++ Antu i Cviju Vukasović)

                             Trebinja KRIŽNI PUT u 18:30 sati     

                           – Ravno (OBLAT) u 16:30 sati (Jedna osoba za zdravlje)

                             Ravno KRIŽNI PUT (OBLAT) u 16:00 sati    

                                    

 1. 03. subota – ISPOVIJED U NEUMU

 

Slijedeća nedjelja (28./03./2021.) CVJETNICA

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 12:00 sati (Za ++ Ivu i Mariju Šimunović)

 

- Križni put: Križni put je svakoga petka prema napisanom rasporedu. Korizmu obilježavaju tri stvari; post, molitva i djela milosrđa-milostinja. Budimo dionici ove pobožnosti i pratimo Isusa na njegovom Križnom putu razmatrajući njegovu pregorku muku. U ovome tjednu  imati ćemo križni put te sv. Misu na OBLATU prema rasporedu koji je napisan.

 

- U srijedu je velika ispovijed, pozivam vas da se iskreno, pobožno i potpuno ispovijedimo. Na ulazu u crkvu imati će te letak ispita savijesti pa vam to može pomoći u promišljanju. Takođe, u velikom tjednu biti ću na raspolaganju u određenim terminima za sv. Ispovijed .  Za teške bolesnike u svako doba! 

Redovita Ispovijed starih i bolesnih zbog novonastale situacije biti će nakon Uskrsa.

 

-Na ovu,  5 korizmenu nedjelju  je Pokorničko korizmeno hodočašće u Svetište Kraljice Mira u Hrasno, župe: Domanović, Ravno i Trebinja. oni koji žele mogu poći osobnim autima, uz pridržavanje epidemioloških mjera! Program u Svetištu: u 15,00 s. Križni put, u 15,30 s. Ispovijed, a u 16,00 s. sv. Misa.

Read more …

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

 

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA (07./03./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

 

Danas (07./03./2021.) TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

Svete Mise u našim župama bit će:

Velja Međa: KRIŽNI PUT u 8:00, SV. MISA  u 08:30 sati (Za + Josipa Oberana)

Trebinja u 10:00 sati (Za +Hrvoja Šijakovića)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

 1. 03. utorak – Trebinja u 19:00 sati (Jedna osoba na nakanu)

                                       Euharistijsko klanjanje u 18:30 sati

 

 1. 03. srijeda – Ravno u 19:00 sati (Za + Boku i Radu Njavro)

                                       Euharistijsko klanjanje u 18:30 sati  

 

 1. 03. petak – Trebinja u 17:30 sati (Jedna osoba na nakanu)

                                       Trebinja KRIŽNI PUT u 17:00 sati     

                                    – Ravno u 19:00 sati (Za ++ Boku, Ružu i Peru Papac)

                                       Ravno KRIŽNI PUT u 18:30 sati     

   

 1. 03. subota – Ravno u 07:30 sati (Vesna Slobođan na nakanu)

 

Slijedeća nedjelja (14./03./2021.) TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Orahov Do: KRIŽNI PUT u 8:00, SV. MISA  u 08:30 sati (Pro populo)

Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Peru i Ivanu Vuletić)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Miška i Augustu Brajić)

 

- Križni put: Križni put je svakoga petka prema napisanom rasporedu. Korizmu obilježavaju tri stvari; post, molitva i djela milosrđa-milostinja. Budimo dionici ove pobožnosti i pratimo Isusa na njegovom Križnom putu razmatrajući njegovu pregorku muku. U 3 i 4 korizmenu nedjelju imati ćemo križni put u Veljoj Međi kao i Orahov Dolu prema rasporedu koji je napisan.

- 3 i 4 Korizmeni tjedan imati ćemo Euharistijsko klanjanje u tišini, jer biti će to mogućnost za molitvu i Svetu Ispovijed. A za termine velike Uskrsne Ispovijedi u župama Ravno i Trebinja biti ćete obaviješteni nakon dekanatskog sastanka.Pozivam Vas da dolazite i na Euharistijska klanjanja koja su uz sv. Misu, najvrijednija za naš duhovni rast i prijateljsvo s živim Isusom.

- Na treću Korizmenu nedjelju naš ordinarij, biskup Petar Palić, odredio je da se sva milostinja koja se prikupi na Sv. Misama namjeni za fond solidarnost sa braćom i sestrama u potrebi tj.  biti će podijeljena najpotrebnijim župama u BiH.

Read more …

ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU

ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU (31./01./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

 

Danas (31./01./2021.) ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Za + Spasa Čokljata )

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

 1. 01. utorak – Trebinja u 17 sati (Za ++ Stojana, Đuru, Maru i Anicu Jarak)

                                    – Ravno u 18 sati (Na nakanu, za zdravlje)

                                                                      

 1. 01. srijeda – Trebinja u 17 sati (Za duše u čistilištu)

                                    – Ravno u 18 sati (Za dušu svećenika u čistilištu)

                                           

 1. 01. četvrtak – Ravno u 18 sati (Na nakanu)

                                       Euharistijsko klanjanje u 17:15 sati  

 

 1. 01. petak – Trebinja u 18 sati (Radić Ljilja na nakanu)

                                       Euharistijsko klanjanje u 17:15 sati     

   

 1. 01. subota – Ravno u 18 sati (Na nakanu)

  

Slijedeća nedjelja (07./02./2021.) PETA NEDJELJA KROZ GODINU

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Velja Međa u 08:30 sati (Za ++ Peru i Maru Oberan)

Trebinja u 10:00 sati (Pro populo)

Ravno u 11:00 sati (Za ++ Stojana Matijića i Dragu Mustapić)

 

- U utorak 2. veljače slavimo “Prikazanje Gospodinovo u Hramu”.

Zbog blagoslova svijeća i procesije sa svijećama, koja se obavlja u sklopu proslave, blagdan se još naziva: Svijećnica (hrvatski) te kod nas Kandalora prema talijanskoj riječi (candella - svijeća).

Na taj dan i mi će mo u našim župnim crkvama imati blagoslov svijeća koje se nose u procesiji na samom početku Svete Mise.Od svijeća  koje se blagoslivlju na Svijećnicu, očekuje se zaštita i pomoć u mnogim nevoljama i potrebama npr. za vrijeme oluja, za vrijeme epidemija i na času smrti. Svijeća koja se čuva u kućama treba podsjetiti vjernike na znak Krista, «svjetla svijeta», a prema tome i za njega svjedočiti vjerom.

 

- U srijedu 3. veljače je blagdan Sv. Blaža. / Sv. Vlaho

O blagdanu sv. Blaža; Sv Vlahe, svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: »Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!« Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž ili sv. Vlaho kako ga u ovim krajevima nazivamo,svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovine Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

I pred samu smrt na stratištu, sv. Blaž molio je Boga da milosrdno usliši molitvu svakome tko boluje od grlenih bolesti, a zazove svečevu pomoć pred Bogom. Legenda veli da se tada pojavio iznad sveca svijetli oblak iz kojeg se začuo glas: »Ja sam onaj Bog koji te do sada proslavio, a nadalje ću te još većom slavom uzvisiti. Udijelit ću svoju milost onima koji budu slavili tvoju uspomenu.« Od tada se kroz sva stoljeća do naših dana slavi ta uspomena na ovog sveca obrednim grličanjem.

 • Ženidbeni navještaj: Po zakonu Svete Majke Crkve; Crkveni brak žele sklopiti: Vicko Batina, rođen u Dubrovniku 26. 10. 1978; sin Petra i Vinke r. Prkačin, župa Trebinja i Ivona Vukić, rođena u Dubrovniku 29. 7. 1982.; kći Nike i Kristine r. Daničić, župa sv. Mihajla - Lapad.

Vjenčanje je predviđeno u župi Sv. Mihajla - Lapad, 6. veljače 2021.

Ako netko zna za kakvu Crkvenu zapreku, koja se protivi ovomu vjenčanju, dužan je to javiti u župni ured.

Read more …

KRŠTENJE GOSPODINOVO

 

Župni oglasi

NEDJELJA KRŠTENJA GOSPODINOVA(10./01./2021.)

Župe Ravno i Trebinja

 

Danas (10./01./2021.)KRŠTENJE GOSPODINOVO

Svete Mise u našim župama bit će:

Orahov Do u 8:30 sati (Blagoslov soli i vode; Za sve ++ iz ob. Mate Kristića)

Trebinja u 10:00 sati (Za ++ Jozu Balića)

Ravno u 11:00 sati (Pro populo)

 

RASPORED SVETIH MISA KROZ TJEDAN

 

                                                                     

 1. 01. srijeda – Ravno u 18 sati (Za + Maru Skaramuca /mala Mara/)

                                          

 1. 01. četvrtak – Trebinja u 18 sati (Za + Jozu Džamarija)

                                Euharistijsko klanjanje u 17:15 sati  

 

 1. 01. petak  – Ravno u 18 sati (Jedna osoba na nakanu)

                             Euharistijsko klanjanje u 17:15 sati     

   

 1. 01. subota – Trebinja u 18 sati (Za + Mandu Lakić)

  

 

Slijedeća nedjelja (17./01./2021.) Druga nedjelja kroz godinu

Svete Mise sljedeće nedjelje nedjelje u našim župama bit će:

Trebinja u 10:00 sati (Na čast sv. Antuna opata)

Ravno u 11:30 sati (Pro populo)

 

-          Božićni blagoslov obitelji. 

U ponedjeljak 4. siječnja završen je službeni pohod blagoslova obitelji u našim Župama. Svima Vama koji ste bili doma u zakazanom vremenu za blagoslov i primili svećenika, velika hvala na Vašem otvorenom srcu i vratima vaših domova kao i na svakom daru.

Obitelji koje nisu mogle biti doma zbog nemogućnosti projelaza granice, a žele blagoslov neka se jave na telefon Župnog ureda, na e-mail adresu naše Župne stranice ili u sakristiju poslije svetih Misa pa će se naknadno pohoditi.

Svećenik od sada dolazi u obitelj nakon dogovora obitelji za datum i vrijeme posjeta. S obzirom da moram obavljati tekuće poslove, Župa je teritorijalno velika, a Vaše želje različite, stoga molim za razumijevanje i strpljenje.

Read more …