RASPORED LITURGIJSKIH OBREDA U SVETOM TRODNEVLJU 2023.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi Euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom Misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i Svetog reda. Liturgijska boja je bijela. Dok se pjeva  "Slava" svečano zazvone zvona, koja ne zvone do ponovnog pjevanja "Slava Bogu na visini" u vazmenom bdijenju.  Na kraju mise nema blagoslova, nego se u tišini krene u procesiji s Presvetim do nekog pokrajnjeg oltara za pohranu Svetotajstva.

Read more …

OBAVIJEST O ODGAĐANJU MISNIH SLAVLJA I BLAGOSLOVA OBITELJI

Dragi župljani i vjernici! Sinoć, 27. 12. 2022. mi je potvrđen pozitivan test na COVID 19, dobro se osjećam i za sada nemam nikakve teške simptome, Bogu hvala! No, zbog predostrožnosti i zdravstvene zaštite vjernika, u dogovoru sa Biskupskim Ordinarijatom, od (srijede) 28.12. 2022. se odgađaju Svete Mise u župama Rođenja BDM Ravno i Uznesenja BDM Trebinja. Misne nakane koje su određene za ovaj tjedan odslužiti ću privatno bez prisutnosti vjernika. Isto tako odgađa se i Božićni blagoslov obitelji, a u nedjelju 01. 01. 2023. objavit ću novi raspored blagoslova obitelji.

Read more …

MISA ZA SVE ŽRTVE KIJEV DOLA

U nedjelju, 13. 11. 2022., obilježit ćemo prije 31 godišnjicu od masakra nad stanovnicima Kijev Dola.

Sveta Misa za sve žrtve služit će se u 12:30 sati ispred spomen obilježja.

Zločinci u organizaciji JNA  su učinili masakr nad Hrvatima Kijeva Dola. Svi su bili stariji od 60 godina i već im je trebala pomoć za osnovne životne potrebe.

Iako je velika nepravda učinjena našem Hrvatskom narodu mi ćemo uz suze i bol zbog mučeničkog  ubojstva naših najmilijih, glavna životna vodilja biti misao blaženog Miroslava Bulešića „Moja osveta je oprost“.

Prije početka Svete Mise, izaslanstvo Općine Ravno će položiti cvijeće te zapaliti svijeće kod spomenika za sve poginule i ubijene Hrvate Kijeva Dola.

Počivali u miru Božjem!

Read more …

OVO JE DAN ŠTO GA UČINI GOSPODIN!

Na Trebinji smo ovih dana imali priliku ne samo duhovno, kroz trodnevnicu, već i kroz kulturna obilježavanja dočekati patron župe, to jest Uznesenje Blažene Djevice Marije i Svetog Roka. Mise trodnevnice održane su u petak, subotu ( sa euharistijskim klanjanjem) i nedjelju. Predvodio ih je župnik Don Ivan Bijakšić. Na sam patron župe Misu je predslavio Don Marin Krešić (župnik župe Svih Svetih, Aladinići) Propovijedao je o osam laži koje majka izrekne za svojega života, ne misleći na prijevaru, već na ljubav.

Read more …

RASPORED LITURGIJSKIH OBREDA U SVETOM TRODNEVLJU

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi Euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom Misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i Svetog reda. Liturgijska boja je bijela. Dok se pjeva  "Slava" svečano zazvone zvona, koja ne zvone do ponovnog pjevanja "Slava Bogu na visini" u vazmenom bdijenju. 

Read more …

USKRSNA SVETA ISPOVIJED ZA STARE I BOLESNE

Neka se pri dolasku svećenika u vjerničke kuće pripravi: Križ, svijeća, blagoslovljena voda, bijeli stolnjak jer taj dan sam Gospodin u Presvetom Oltarskom Sakramentu dolazi. ŽUPA UZNESENJA BDM – TREBINJA Ponedjeljak, 21. 03.  - Turkovići, Pećina i Zagorac od 08:00 sati Srijeda,  23. 03. - Brijeg i Cicrina od 08:00 sati  - Rupni Do i Gaic od 09:30 sati

Read more …

PAPA POZIVA NA POST I MOLITVU ZA MIR!

U apelu na redovitoj općoj audijenciji srijedom, 23. veljače Papa je izrazio duboku zabrinutost zbog porasta napetosti u Ukrajini te pozvao sve da se na Čistu srijedu uključe u Dan posta za mir. "Silno sam ožalošćen zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. Unatoč diplomatskim naporima učinjenim posljednjih tjedana situacija je sve alarmantnija. Poput mene

Read more …

50 godina zajedništva!

U subotu 05. veljače, svečanom Svetom Misom u 11 sati, molitvom i zahvalom Bogu u župnoj crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Trebinji, Tomislav i Mara Prkačin obilježili su 50. obljetnicu bračnog zajedništva, zlatni pir. Vjenčali su se na Trebinji; 05. veljače 1972. Svjedoci (kumovi) koji su prisustovali sakramentu ženidbe bili su Josip Prkačin i Jozo Obradović, a vjenčatelj Don Krešimir Pandžić.

Read more …

DEVETNICA NA ČAST BLAŽENOM KARDINALU ALOJZIJU (VIKTOR) STEPINCU

Prvi veljače (01. 02. 2022.) započinje devetnica u čast blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Devetnica završava 9. veljače, dan prije njegova spomendana. Devetnica kojom se pripremamo za Stepinčevo, namijenjena je za hrvatske katoličke obitelji i duhovna zvanja (vi možete nadodati i svoju nakanu). Stoga, uz devetnicu tijekom koje se moli Molitva u čast blaženoga Alojzija Stepinca, Litanije blaženog Alojzija Stepinca i Molitva za proglašenje svetim, donosimo za svaki dan i ulomak iz Stepinčevih propovijedi, govora i nagovora.

Read more …

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2021./2022.

6/12/2021. - Sveta Obitelj (nedjelja): Od 13 sati blagoslov na Pećini, od 16 sati Zagorac27/12/2021. – Sveti Ivan apostol (ponedjeljak): Orahov Do – Misa u 10 sati i poslije blagoslov! Od 16 sati Češljari te Zavala! 28/12/2021. – Nevina dječica, mučenici (utorak): Velja Međa – 9 sati prijepodne blagoslov obitelji; oko podne Trnčina! 29/12/2021. –  (srijeda):  Turkovići – Misa u 9 sati te blagoslov, Dužica od 15 sati. 30/12/2021. – (četvrtak):  od 9 sati Donja Trebinja, od 14 sati Gornja Trebinja završavajući s Glavašima. 31/12/2021. – (petak): Ravno – Od 9 sati blagoslov počevši od Matijića; u 14 sati od igrišta prema stanici 02/01/2022.

Read more …