RASPORED LITURGIJSKIH OBREDA U SVETOM TRODNEVLJU

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi Euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom Misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i Svetog reda. Liturgijska boja je bijela. Dok se pjeva  "Slava" svečano zazvone zvona, koja ne zvone do ponovnog pjevanja "Slava Bogu na visini" u vazmenom bdijenju. 

Read more …

USKRSNA SVETA ISPOVIJED ZA STARE I BOLESNE

Neka se pri dolasku svećenika u vjerničke kuće pripravi: Križ, svijeća, blagoslovljena voda, bijeli stolnjak jer taj dan sam Gospodin u Presvetom Oltarskom Sakramentu dolazi. ŽUPA UZNESENJA BDM – TREBINJA Ponedjeljak, 21. 03.  - Turkovići, Pećina i Zagorac od 08:00 sati Srijeda,  23. 03. - Brijeg i Cicrina od 08:00 sati  - Rupni Do i Gaic od 09:30 sati

Read more …

PAPA POZIVA NA POST I MOLITVU ZA MIR!

U apelu na redovitoj općoj audijenciji srijedom, 23. veljače Papa je izrazio duboku zabrinutost zbog porasta napetosti u Ukrajini te pozvao sve da se na Čistu srijedu uključe u Dan posta za mir. "Silno sam ožalošćen zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. Unatoč diplomatskim naporima učinjenim posljednjih tjedana situacija je sve alarmantnija. Poput mene

Read more …

50 godina zajedništva!

U subotu 05. veljače, svečanom Svetom Misom u 11 sati, molitvom i zahvalom Bogu u župnoj crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Trebinji, Tomislav i Mara Prkačin obilježili su 50. obljetnicu bračnog zajedništva, zlatni pir. Vjenčali su se na Trebinji; 05. veljače 1972. Svjedoci (kumovi) koji su prisustovali sakramentu ženidbe bili su Josip Prkačin i Jozo Obradović, a vjenčatelj Don Krešimir Pandžić.

Read more …

DEVETNICA NA ČAST BLAŽENOM KARDINALU ALOJZIJU (VIKTOR) STEPINCU

Prvi veljače (01. 02. 2022.) započinje devetnica u čast blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Devetnica završava 9. veljače, dan prije njegova spomendana. Devetnica kojom se pripremamo za Stepinčevo, namijenjena je za hrvatske katoličke obitelji i duhovna zvanja (vi možete nadodati i svoju nakanu). Stoga, uz devetnicu tijekom koje se moli Molitva u čast blaženoga Alojzija Stepinca, Litanije blaženog Alojzija Stepinca i Molitva za proglašenje svetim, donosimo za svaki dan i ulomak iz Stepinčevih propovijedi, govora i nagovora.

Read more …

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2021./2022.

6/12/2021. - Sveta Obitelj (nedjelja): Od 13 sati blagoslov na Pećini, od 16 sati Zagorac27/12/2021. – Sveti Ivan apostol (ponedjeljak): Orahov Do – Misa u 10 sati i poslije blagoslov! Od 16 sati Češljari te Zavala! 28/12/2021. – Nevina dječica, mučenici (utorak): Velja Međa – 9 sati prijepodne blagoslov obitelji; oko podne Trnčina! 29/12/2021. –  (srijeda):  Turkovići – Misa u 9 sati te blagoslov, Dužica od 15 sati. 30/12/2021. – (četvrtak):  od 9 sati Donja Trebinja, od 14 sati Gornja Trebinja završavajući s Glavašima. 31/12/2021. – (petak): Ravno – Od 9 sati blagoslov počevši od Matijića; u 14 sati od igrišta prema stanici 02/01/2022.

Read more …

IZJAVA STALNOG VIJEĆA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je poruku naslovljenu „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!“ koju prenosimo u cijelosti. 1. Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19, čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva.

Read more …

MISIJSKA NEDJELJA 24. listopada 2021.

Tema Svjetskog dana misija, koji će se proslaviti 24. listopada je „Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo“ (Dj 4,20). Kao i prethodnih godina PMD BiH i RH pripremili su animacijske materijale. Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine i Hrvatske pripremile su animacijske materijale: knjižicu i plakat. Nacionalna uprava PMD-a BiH plakat i knjižicu šalje na sve župe i katehetama u BiH. „Ovi materijali mogu pomoći svećenicima, redovnicima, redovnicama i katehetama u pripravi za Svjetski dan misija. Ono o čemu apostoli nisu mogli šutjeti ne šute ni naši misionari

Read more …

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2021.

TREBINJSKO - MRKANSKA BISKUPIJA ŽUPE RAVNO – TREBINJA RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2021.Posljednjih godina u našoj biskupiji suočeni smo s mnogim izazovima, koji nas sile na nova promišljanja i nove promjene, pa tako i na slavljenje sv. Misa. Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja župnika, ali i velik broj sv. Misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama ili mjestima, zahtijevaju da u životu zajednica dođe do određenih promjena.

Read more …

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2020.

 

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM  DANU 2020. Petak; 30. listopada 2020. 13 sati – Dobri Do 14 sati – Pećina 15 sati – Zagorac

13 sati – Kijev Do - Belenići 14 sati – Golubinac 15 sati – Zavala   13 sati – Orahov Do 14 sati – Češljari 15 sati – Čvaljina   Subota; 31. listopada 2020. 10 sati – Velja Međa 11 sati – Trnčina 12 sati – Turkovići   10 sati – Brijeg 11 sati –  Cicrina   10 sati – Rupni Do 11 sati – Klanci 10 sati – Prhinje 12 sati - Bjeljave Nedjelja; 1. studenoga 2020. (SVI SVETI)

 

Read more …