MISIJSKA NEDJELJA 24. listopada 2021.

Tema Svjetskog dana misija, koji će se proslaviti 24. listopada je „Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo“ (Dj 4,20). Kao i prethodnih godina PMD BiH i RH pripremili su animacijske materijale. Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine i Hrvatske pripremile su animacijske materijale: knjižicu i plakat. Nacionalna uprava PMD-a BiH plakat i knjižicu šalje na sve župe i katehetama u BiH. „Ovi materijali mogu pomoći svećenicima, redovnicima, redovnicama i katehetama u pripravi za Svjetski dan misija. Ono o čemu apostoli nisu mogli šutjeti ne šute ni naši misionari

Read more …

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2021.

TREBINJSKO - MRKANSKA BISKUPIJA ŽUPE RAVNO – TREBINJA RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2021.Posljednjih godina u našoj biskupiji suočeni smo s mnogim izazovima, koji nas sile na nova promišljanja i nove promjene, pa tako i na slavljenje sv. Misa. Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja župnika, ali i velik broj sv. Misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama ili mjestima, zahtijevaju da u životu zajednica dođe do određenih promjena.

Read more …

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM DANU 2020.

 

RASPORED SVETIH MISA O SVI SVETIMA I DUŠNOM  DANU 2020. Petak; 30. listopada 2020. 13 sati – Dobri Do 14 sati – Pećina 15 sati – Zagorac

13 sati – Kijev Do - Belenići 14 sati – Golubinac 15 sati – Zavala   13 sati – Orahov Do 14 sati – Češljari 15 sati – Čvaljina   Subota; 31. listopada 2020. 10 sati – Velja Međa 11 sati – Trnčina 12 sati – Turkovići   10 sati – Brijeg 11 sati –  Cicrina   10 sati – Rupni Do 11 sati – Klanci 10 sati – Prhinje 12 sati - Bjeljave Nedjelja; 1. studenoga 2020. (SVI SVETI)

 

Read more …

PREMINUO DON SLAVKO MASLAĆ

U subotu, 12. rujna 2020. prije 6.00 sati preminuo je u Rehabilitacijskom centru „Sveta Obitelj“ Biskupijskoga caritasa u Mostaru don Slavko Maslać, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije. Don Slavko Maslać, Pedić, s Cerovice, župa Hrasno, četvrti je svećenik iz iste kuće. Prvi je don Ivan, zatim don Đure, don Mirko i don Slavko. Don Slavkovi su roditelji Marko i Mara r. Njavro. Od njihove sedmero djece u duhovno je zvanje Bog pozvao četvero: don Slavka, te časne sestre Cviju (s. Konstantinu), Rosu (s. Albertu) i Milu (s. Mila).

Read more …

Akcija za pokrivanje kuće vjeroučitelja Zakarije u Tanzaniji

Na poticaj nekoliko župljana župe Ravno a o prigodi oproštajne svete mise našeg dosadašnjeg župnika don Bernarda, u nedjelju, 23. kolovoza 2020. godine, kod župne crkve u Ravnom provedena je i hvalevrijedna akcija za pokrivanje kuće vjeroučitelja Zakarije i njegove obitelji u misiji Kisongo u Tanzaniji. Ova akcija je bila planirana za korizmeno vrijeme ove godine ali zbog virusne zaraze i zatvaranja granica kao i drugih ograničavanja okupljanja bila je odgođena je do daljnjega...

Read more …

Kontakt telefon/mobitel novog župnika don Ivana

Od utorka (25/08/2020), ako Bog da, nakon službene primopredaje naših župa Ravno i Trebinje, novi naš župnik don Ivan Bijakšić i službeno preuzima upravljanje župama. Za sve što bude potrebno možete ga kontaktirati na njegov broj mobitela +387 63 421 791, kao i na već postojeći fiksni broj u župnom uredu Ravno +387 36 891 475. Župni mailovi za obadvije župe ostaju nepromijenjeni: za Ravno zupa.ravno@gmail.com te za Trebinju zupa.trebinja@gmail.com. I dalje ostaju aktivne naše župne internetske stranice za župne i druge obavijesti na već postojećoj adresi www.zuperavno-trebinja.com.

Read more …

Promjena svećenika na našim župama Ravno i Trebinja

Dekretom naše Biskupa, do kraja ovog mjeseca (kolovoz 2020), promijenit će se župnik u našim župama. Don Bernard odlazi, don Ivan dolazi. Don Bernard Marijanović odlazi na novu službu u župu Gabela Polje. Nama dolazi mladi svećenik, don Ivan Bijakšić (rođen 1989. g.) iz Mostara, sa službe župnog vikara župe sv. Mateja (Rudnik, Mostar).

Don Bernardu želimo blagoslovljeno svećeničko djelovanje na novoj župi a don Ivanu toplu dobrodošlicu u naše krajeve. Nadamo se da ćemo svi zajedno, i vjernici i svećenici, uz Božju milost i pomoć, još i više prianjati uz Crkvu, i kao pojedinci i kao župne zajednice.

Don Ivane, dobro došao!

Read more …

Proslava sv. Roka na Bari

Sutradan po Velikoj Gospi, koja je 2020. proslavljena kao naslovnica crkve i zaštitnica župe na Trebinji, nastavila se dvostruka svečanost u istoj župi. Prva je bila 60. obljetnica posvete Gospine crkve na Navijalima u Trebinji, sagrađene 1938., a posvećene 16. kolovoza 1960.; a druga - 400. obljetnica posvete crkvice/pločare na Bari, koju je obavio trebinjsko-mrkanski biskup Krizostom Antić, 1620. godine...

Read more …

Proslava Velike Gospe u Nevesinju 2020. otkazana

Velečasni,

molim Vas da u župskim oglasima naredne nedjelje na prikladan način informirate one koji bi ovo trebali ili željeli znati da  ove godine svečana Misnoga slavlja, kao ni bilo kakva hodočašća na Veliku Gospu u Nevesinju – ne će biti.

S poštovanjem Vas pozdravlja zahvalni

 

don Ante

župnik nevesinjski

Read more …

Zavjetno hodočašće na sv. Jakova

Obnovljeno zavjetno hodočašće Sv. Jakovu u župi Ravno

U subotu, 25. srpnja 2020., pedesetak hodočasnika uputilo se pješke s Bjeljava u župi Ravno, na Jakovo brdo iznad Orahova Dola, predvođeni don Tomislavom Ljubanom, čeljevskim župnikom.

Sadašnji ostaci crkve sežu u tridesete godine prošloga stoljeća, kad je crkvicu ozidao zidar Nikola Kojić iz Grabova Dola. Hodočastilo se svake godine iz Orahova Dola, s Bjeljava i iz Grabova Dola do početka Domovinskog rata a onda je rat i raseljavanje prekinulo hodočašća. Posljednja misa i hodočašće bili su 1996. godine s župnikom don Perom Pavlovićem.

Nakon dva sata uspona s Bjeljava uz molitvu i razgovor slavljena je sveta misa uz zidine kapelice. Poslije mise, po starom običaju, svi su otišli na livadu Cvjetni Raduš, ledinu na kojoj su i sada postavljena kamenja po rodovima i plemenima na kojima se sjedi i blaguje. Uz okrepu tijela zapjevao se i pokoji bećarac.

Povratak na Bjeljave bio je lakši, niza stranu, a onda se na Bjeljavama većina zadržala u druženju i čašćenju domaćina Jovića do kasnog popodneva.

Svi hodočasnici su izrazili jednodušnu želju za nastavak i održanje ove tradicije i ubuduće, ako Bog da, a započelo se i ozbiljnije razmišljati o obnovi same kapelice koja bi zbog nepristupačnog terena bilo prilično zahtjevna.

Uzdat nam se u Boga, sv. Jakova i domaće ljude s našeg kraja da i ta poteškoća neće biti zaprekom za to hvalevrijedno djelo.

 

Brigita Burum

 

Read more …