Registracija birača i obrasci

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Iz Generalnoga konzulata RH u Mostaru zamolili su nas da vam proslijedimo obavijesti i formulare u privitku i zamolimo vas da pozovete vjernike na glasovanje. 
Ne vidimo razloga da, kao i do sada, ovoj molbi ne iziđemo u susret. 
Iskreno i s poštovanjem
Don Željko Majić
generalni vikar

Read more …

O sakramentima i sakramentalima

Poštovani župnici , braćo svećenici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu našega Ordinarija: "De sacramentis et sacramentalibus"

 

Sve vas iskreno pozdravljamo

 

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Sveta misa i komemoracija na Radimlji

U povodu 75. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju održat će se prigodna komemoracija i slaviti sveta Misa na Radimlji kod Stoca u subotu 16. svibnja 2020. u 18,00 sati za sve poginule i nestale katoličke vjernike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i u poraću.

– Euharistijsko slavlje predvodi biskup Ratko Perić.

– Svibanjska pobožnost u čast Gospi na Radimlji u 17,30 sati.

– Polaganje cvijeća i vijenaca nakon svete krunice, a prije svete Mise.

Svi koji mogu sudjelovati u ovom bogoslužju dobro došli.

Read more …

Upis na Teološki institut u Mostaru

Poštovani velečasni,

U prilogu šaljem Poziv za upis na Teološko-katehetski institut Mostar i Vodič za studij.

Molim Te, ukoliko je zgodno, možeš objaviti na župnom internet portalu, oglasnoj ploči ili župnom listu, ali isto tako mladima preporučiti ovaj studij.

Iskreno pozdravljam i zahvaljujem za svaku dobru riječ ili djelo.

Don Marko Šutalo  

Read more …

Kraljica Mira - Hrasno 2020.

U prilogu pismo upravitelja svetišta Kraljice Mira iz Hrasna, don Antuna Pavlovića.

Read more …

Dodatne upute iz naše biskupije u Mostaru

U nastaavku su "Dodatne upute" iz naše biskupije u Mostaru u vezi pandemije.

 

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Prema izvješćima epidemiologa i kriznih stožera, pandemija koronavirusa pomalo jenjava. Bogu hvala! S tim u vezi razni  krizni stožeri izdaju nove mjere za vlastita područja. Tako ovih dana možemo čuti kako će se vjernici u Hrvatskoj nakon 45 dana vratiti u crkve na sv. Mise. Bogu hvala. Mi smo uspjeli sve ovo vrijeme u granicama dopuštena broja u crkvama i neograničena broja pred crkvama (dakako uvijek poštujući odredbe mjerodavnih kriznih stožera) slaviti sv. Mise "s narodom".

Ovih dana od tih istih stožera još uvijek nemamo novih mjera koje bi se uskladile npr. s mjerama u Hrvatskoj. Štoviše, u ovom vikendu vraćene su neke od onih koje su prije nekoliko dana bile ukinute (ponovo je na snazi policijski sat za ova tri dana: 1.-3. svibnja), a stručnjaci (infektolozi i epidemiolozi) pozvali su nas da vas zamolimo na obdržavanje ovih mjera. Vjerujem da je dovoljan razlog da ih uvažimo ako je, npr., samo u ovom tjednu, dakako u neke dane, samo u Mostaru bilo više zaraženih nego u cijeloj Hrvatskoj dotičnoga dana.    

Budući da naši vjernici prate ne samo domaće nego i vijesti u Hrvatskoj, s obzirom na odredbe koje se tiču vjerskoga života u RH, valja imati na umu da se automatizmom ne primjenjuju na naše prostore. Upravo kao što su, barem što se tiče slavlja sv. Misa, sve ovo vrijeme bile su na snazi drugačije odredbe. Stoga vas ovim pozivamo da, kao i do sada, poštujemo odredbe domaćih kriznih stožera te u crkvama bude onoliko osoba koliko je dopušteno, a oni koji ostaju izvan crkve da drže propisanu fizičku udaljenost od 2 metra. Možda bi bilo najbolje, dok ne dođe do drugačijih mjera, dakako kada nam to vremenski uvjeti dopuštaju, da sv. Mise slavimo na otvorenom, o čemu je bilo govora i u prvoj okružnici, 19. ožujka: „Gdje je to moguće, ako dolazi više vjernika na sv. Misu, neka se postave vanjski razglasi ili da se sv. Misa slavi na otvorenom u nadolaznim proljetnim danima.“

Isto tako i sve druge mjere iz dosadašnjih okružnica ostaju na snazi, jednako jesu li posrijedi sakramenti sv. ispovijedi, bolesničkoga pomazanja, ili odgađanja slavlja sakramenata Prve sv. Pričesti, sv. krizme i blagoslova polja, koja, kako je rečeno, zbog društvena događanja izvan sakramentnoga i liturgijskoga slavlja mogu dovesti do - ne daj Bože! -proširenja zaraze.

U posljednje vrijeme ima upita (npr. jučer u zajedništvu sa svećenicima nakon sv. Mise u čast sv. Josipa Radnika) o milostinji. Već smo rekli da se milostinja ne kupi. No, vjernicima uvijek ostaje mogućnost (pa i vjernička obveza) da dadnu svoj milodar. Hoće li to sada biti u postojećim kasicama u crkvama ili će župnik naći neki drugi način i na nj upozoriti vjernike, to ostavljamo pastoralnoj razboritosti svakoga župnika. Ali uobičajeno skupljanje neka se još uvijek ne prakticira.

Molimo na poseban način u ovom Gospodinu mjesecu zagovor naše nebeske Majke po milosti – Zdravlje bolesti da nas zagovara kod svoga Sina i našega Spasitelja da nas Uskrsli Gospodin zajedno s Ocem snagom Duha Svetoga oslobodi od svakoga zla i tjelesnoga i duhovnoga.

Srdačno vas pozdravljam

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Okružnica

Braćo svećenici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu našega Ordinarija o slavlju sakramenata i „blagoslovu poljâ“ dok traje kriza koronavirusa.

Svima želimo mir i blagoslov Uskrsloga Otkupitelja.

 

S poštovanjem vas pozdravljam

don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Uz nove odredbe Kriznog stožera

Uz nove odredbe Kriznog stožera

Read more …

Jednodnevno klanjanje pred Presvetim u našim župama

Dragi vjernici,

Ako Bog da, u Velikom tjednu planiramo po jedan dan izložiti Presveto Otajstvo u našim župnim crkvama i to po ovom rasporedu:

Ponedjeljak (06/04/2020) - župna crkva u Ravnom, od 8 sati ujutro do 19 sati navečer;

Srijeda (08/04/2020) - župna crkva na Trebinji, od 8 sati ujutro do 19 sati navečer;

Pozivamo sve naše župljane koji mogu i žele da osobno ili obiteljski posjete naše crkve u ove dane u vrijeme kada im odgovara na molitvu pred Presvetim oltarskim sakramentom. Može se izmoliti osobno ili zajednički krunica, križni put, litanije ili samo ostati u tišini i sabranosti - kako već tko želi. Crkve će biti otvorene a Presveto izloženo na oltaru u pokaznici. Molitvenih nakana nam ne nedostaje a posebno ističemo i preporučamo u molitve naše aktualno stanje pandemije.

Župnik

Read more …

Upute za Uskrs 2020.

Velečasni župniče i braćo svećenici!

U prilogu Uskrsna čestitka našega Ordinarija te Okružnica o slavlju Velikoga tjedna s Dekretima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Tu su i Zazivi za Sveopću molitvu na Veliki petak. 

Kako i sami vidimo i Sveta Stolica, zbog svagdanje izmijene događanja, ima potrebu neke odredbe ažurirati (najprije odredbe 19. ožujka, a onda nadopuna 25.). Nitko ne zna što će se dogoditi sutra, kamo li za 10 dana kada se bude slavio Uskrs. Stoga osluškujmo, odgovorni budimo i nadasve se Bogu molimo. 

U ime osoblja Ordinarijata svima želim blagoslovljen korizmeni hod i sretan Uskrs

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …