Zavjetno hodočašće na sv. Jakova

Obnovljeno zavjetno hodočašće Sv. Jakovu u župi Ravno

U subotu, 25. srpnja 2020., pedesetak hodočasnika uputilo se pješke s Bjeljava u župi Ravno, na Jakovo brdo iznad Orahova Dola, predvođeni don Tomislavom Ljubanom, čeljevskim župnikom.

Sadašnji ostaci crkve sežu u tridesete godine prošloga stoljeća, kad je crkvicu ozidao zidar Nikola Kojić iz Grabova Dola. Hodočastilo se svake godine iz Orahova Dola, s Bjeljava i iz Grabova Dola do početka Domovinskog rata a onda je rat i raseljavanje prekinulo hodočašća. Posljednja misa i hodočašće bili su 1996. godine s župnikom don Perom Pavlovićem.

Nakon dva sata uspona s Bjeljava uz molitvu i razgovor slavljena je sveta misa uz zidine kapelice. Poslije mise, po starom običaju, svi su otišli na livadu Cvjetni Raduš, ledinu na kojoj su i sada postavljena kamenja po rodovima i plemenima na kojima se sjedi i blaguje. Uz okrepu tijela zapjevao se i pokoji bećarac.

Povratak na Bjeljave bio je lakši, niza stranu, a onda se na Bjeljavama većina zadržala u druženju i čašćenju domaćina Jovića do kasnog popodneva.

Svi hodočasnici su izrazili jednodušnu želju za nastavak i održanje ove tradicije i ubuduće, ako Bog da, a započelo se i ozbiljnije razmišljati o obnovi same kapelice koja bi zbog nepristupačnog terena bilo prilično zahtjevna.

Uzdat nam se u Boga, sv. Jakova i domaće ljude s našeg kraja da i ta poteškoća neće biti zaprekom za to hvalevrijedno djelo.

 

Brigita Burum

 

Read more …

Biskupova Okružnica i Dekret

Braćo svećenici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu biskupa Ratka te Dekret imenovanja biskupa Ratka Apostolskim upraviteljem Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko -mrkanske biskupije. 

Planirano je, ako Bog da, da naš novoimenovani biskup, msgr. Petar Palić, preuzme biskupsku službu u Mostaru na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna 2020. O svim detaljima bit ćete blagovremeno izvješteni. 

Sjedinimo se u zahvalnoj molitvi za dugogodišnju plodonosnu službu biskupa Ratka i već sada molimo za blagoslovljeni hod naše mjesne Crkve pod vodstvom novoimenovanoga pastira - biskupa Petra. 

S poštovanjem vas pozdravljamo

 

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Ilindan u Stocu

 

Poštovani kolega,

 u prilogu ti šaljem program i plakat „Ilindanskih svečanosti u Stocu“.

Ako ti se čini prikladnim objavi neke točke programa svojim vjernicima.

Sa susjednim ću svećenicima ugovoriti termine za sv. ispovijed,

a sve vas zajedno pozivam na ilindansku koncelebriranu sv. Misu u 11,00 sati

i na bratski ručak u Župnoj kući poslije sv. Mise.

 

Pozdrav,

don Rajko Marković

Read more …

Obavijest Generalnog konzulata RH u Mostaru

Zamoljeni smo iz Generalnoga konzulata u Mostaru da Vam proslijedimo ovu obavijest - poziv

Svako vam dobro

Don Željko 

------------

Poštovani,

u privitku ove poruke šaljem Vam proglas za nadolazeće izbore za Hrvatski sabor, a koja se odnosi na poštivanje osnovnih epidemioloških mjera.  Ljubazno vas molimo da istu pročitate na nedeljnim misama u cijelosti.

Srdačno zahvaljujemo na vašoj suradnji.

S poštovanjem, 

Ivan Pavičić
Konzul I
Generalni konzulat Republike Hrvatske Mostar
Zagrebačka 8, Mostar, BiH
+38763763860

http://www.mvep.hr/

Read more …

Registracija birača i obrasci

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Iz Generalnoga konzulata RH u Mostaru zamolili su nas da vam proslijedimo obavijesti i formulare u privitku i zamolimo vas da pozovete vjernike na glasovanje. 
Ne vidimo razloga da, kao i do sada, ovoj molbi ne iziđemo u susret. 
Iskreno i s poštovanjem
Don Željko Majić
generalni vikar

Read more …

O sakramentima i sakramentalima

Poštovani župnici , braćo svećenici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu našega Ordinarija: "De sacramentis et sacramentalibus"

 

Sve vas iskreno pozdravljamo

 

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Sveta misa i komemoracija na Radimlji

U povodu 75. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju održat će se prigodna komemoracija i slaviti sveta Misa na Radimlji kod Stoca u subotu 16. svibnja 2020. u 18,00 sati za sve poginule i nestale katoličke vjernike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i u poraću.

– Euharistijsko slavlje predvodi biskup Ratko Perić.

– Svibanjska pobožnost u čast Gospi na Radimlji u 17,30 sati.

– Polaganje cvijeća i vijenaca nakon svete krunice, a prije svete Mise.

Svi koji mogu sudjelovati u ovom bogoslužju dobro došli.

Read more …

Upis na Teološki institut u Mostaru

Poštovani velečasni,

U prilogu šaljem Poziv za upis na Teološko-katehetski institut Mostar i Vodič za studij.

Molim Te, ukoliko je zgodno, možeš objaviti na župnom internet portalu, oglasnoj ploči ili župnom listu, ali isto tako mladima preporučiti ovaj studij.

Iskreno pozdravljam i zahvaljujem za svaku dobru riječ ili djelo.

Don Marko Šutalo  

Read more …

Kraljica Mira - Hrasno 2020.

U prilogu pismo upravitelja svetišta Kraljice Mira iz Hrasna, don Antuna Pavlovića.

Read more …

Dodatne upute iz naše biskupije u Mostaru

U nastaavku su "Dodatne upute" iz naše biskupije u Mostaru u vezi pandemije.

 

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Prema izvješćima epidemiologa i kriznih stožera, pandemija koronavirusa pomalo jenjava. Bogu hvala! S tim u vezi razni  krizni stožeri izdaju nove mjere za vlastita područja. Tako ovih dana možemo čuti kako će se vjernici u Hrvatskoj nakon 45 dana vratiti u crkve na sv. Mise. Bogu hvala. Mi smo uspjeli sve ovo vrijeme u granicama dopuštena broja u crkvama i neograničena broja pred crkvama (dakako uvijek poštujući odredbe mjerodavnih kriznih stožera) slaviti sv. Mise "s narodom".

Ovih dana od tih istih stožera još uvijek nemamo novih mjera koje bi se uskladile npr. s mjerama u Hrvatskoj. Štoviše, u ovom vikendu vraćene su neke od onih koje su prije nekoliko dana bile ukinute (ponovo je na snazi policijski sat za ova tri dana: 1.-3. svibnja), a stručnjaci (infektolozi i epidemiolozi) pozvali su nas da vas zamolimo na obdržavanje ovih mjera. Vjerujem da je dovoljan razlog da ih uvažimo ako je, npr., samo u ovom tjednu, dakako u neke dane, samo u Mostaru bilo više zaraženih nego u cijeloj Hrvatskoj dotičnoga dana.    

Budući da naši vjernici prate ne samo domaće nego i vijesti u Hrvatskoj, s obzirom na odredbe koje se tiču vjerskoga života u RH, valja imati na umu da se automatizmom ne primjenjuju na naše prostore. Upravo kao što su, barem što se tiče slavlja sv. Misa, sve ovo vrijeme bile su na snazi drugačije odredbe. Stoga vas ovim pozivamo da, kao i do sada, poštujemo odredbe domaćih kriznih stožera te u crkvama bude onoliko osoba koliko je dopušteno, a oni koji ostaju izvan crkve da drže propisanu fizičku udaljenost od 2 metra. Možda bi bilo najbolje, dok ne dođe do drugačijih mjera, dakako kada nam to vremenski uvjeti dopuštaju, da sv. Mise slavimo na otvorenom, o čemu je bilo govora i u prvoj okružnici, 19. ožujka: „Gdje je to moguće, ako dolazi više vjernika na sv. Misu, neka se postave vanjski razglasi ili da se sv. Misa slavi na otvorenom u nadolaznim proljetnim danima.“

Isto tako i sve druge mjere iz dosadašnjih okružnica ostaju na snazi, jednako jesu li posrijedi sakramenti sv. ispovijedi, bolesničkoga pomazanja, ili odgađanja slavlja sakramenata Prve sv. Pričesti, sv. krizme i blagoslova polja, koja, kako je rečeno, zbog društvena događanja izvan sakramentnoga i liturgijskoga slavlja mogu dovesti do - ne daj Bože! -proširenja zaraze.

U posljednje vrijeme ima upita (npr. jučer u zajedništvu sa svećenicima nakon sv. Mise u čast sv. Josipa Radnika) o milostinji. Već smo rekli da se milostinja ne kupi. No, vjernicima uvijek ostaje mogućnost (pa i vjernička obveza) da dadnu svoj milodar. Hoće li to sada biti u postojećim kasicama u crkvama ili će župnik naći neki drugi način i na nj upozoriti vjernike, to ostavljamo pastoralnoj razboritosti svakoga župnika. Ali uobičajeno skupljanje neka se još uvijek ne prakticira.

Molimo na poseban način u ovom Gospodinu mjesecu zagovor naše nebeske Majke po milosti – Zdravlje bolesti da nas zagovara kod svoga Sina i našega Spasitelja da nas Uskrsli Gospodin zajedno s Ocem snagom Duha Svetoga oslobodi od svakoga zla i tjelesnoga i duhovnoga.

Srdačno vas pozdravljam

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …